lauantai 11. toukokuuta 2013

Länget

Tää on  nyt ihan pakko pistää tähän väliin, siirrän nuo kolmannet korvikset suosilla vaikkapa viime postatuksen yhteyteen.   ;D

Äitini lapsuuden kotitila myytiin ulkopuolisille, ja vaikkei äidillä siihen enää osuutta olekkaan, niin hän ja muut lähisukulaiset saivat sieltä ottaa mitä halusivat. Lähdin äidin kanssa vappuna sitten Kokemäelle katsomaan mitä oli jäljellä. Eihän siellä paljon mitään viemisen arvoista ollut, mutta kuinka ollakkaan, löysin länget. Aivan mahtava, jesjesjes!!!. Itse asiassa siellä oli kahdet, mutta toiset oli niin huonossa kunnossa, että jätin ne suosilla naulaan. Sen sijaan nämä nappasin mukaani. Ne olivat maalaamattomat, ihan alkuperäisessä kunnossa, mutta ajattelin saavani niistä upean korutelineen. Velipoika aikoinaan kävi ammattikoulussa jonkun puutyölinjan ja kutsuin hänet sitten myöhemmin katsomaan ja arvioimaan saalistani. Hän lupasi työstää niistä kaipaamani korutelineen. Hän oli harjaamalla harjannut siitä kaiken irtoavan tomun yms., ja sitä oli kuulemma piisannut. Sitten hän oli liittänyt ne yhteen ja vääntänyt tuon verkon tuonne taakse, sekä petsannut ne. Että tuli pähee, vai mitä? Nyt vaan pähkäilen, että millaisella kiinnityksellä laitan sen seinälle, että se olisi arvonsa mukainen. Ikää näillä on kuulemma ainakin 60-70 vuotta, saattaa olla enemmänkin, jos ne on tuotu äidinäidin kotoa.

Idea tästä tuli siitä, kun joskus kaverilleni puhuin taulunkehyksistä vastaavanlaisesti tehdystä korutelineestä. Hän oli sitten keksinyt tehdä längistä korutelineen. Se oli niin hieno, että alitajuntaisesti olin metsästänyt länkiä sitten itsellekin. Ajatelkaa nyt mikä käsityö siinä on ollut kun talon hevoselle/hevosille on tehty länkiä! Ei taida enää nykyään monikaan osata sitä taitoa. Nehän pitää vielä joka pollelle sovittaa ja tehdä erikseen.

Isäntä olis halunnut siihen peilin ja  kehyksen olevan näinpäin.
Näinhän ne pollen kaulassakin on.
Itse halusin siitä juurikin kolutelineen ja näinpäin.
Minä päätän, olihan se minun sukulaispaikasta tuotu!
Eiköhän tähän muutama korvispari mahdu ;)

Kuvassa näkyy puussa olevat virheet, joita ei edes yritetty peitellä.
Näin on hyvä.
Kunhan saan sen joskus seinälle, niin nappaan siitä sitten uuden kuvan koruineen päivineen, ja pistän sen tänne teidän iloksenne ;)

10 kommenttia:

  1. Mää olen vähäsen sitä mieltä, että länget pitäisi ollaa seinällä niinpäin, kuin ne oikeesti ovat hepan kaulalla, vaikka ne olisivat korutelineenä. Tää saattaa olla vähän taikauskoinenkin juttu. Muista, että jos hevosenkenkiä joskus johonkin laittelet, niin ne pitää olla niinkuin hymyilevä suu:) Muuten valuu onni ulos talosta... M-L

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, hepan kaulalle ne ei sovii muuta kuin yhtä tietä, mut oikeesti tykkään niistä toisinpäin seinällä. Jotenkin muuten tuntuis että on väärinpäin, en oikein osaa selittää. En onneks oo taikauskoinen, joten taitaapi hevosenkengät jäädä laittamatta ;) Mutta jos kuitenkin joskus laitan, niin lupaan laittaa ne hymyilemään ;)

      Poista
  2. Joku noissa vanhoissa tavaroissa miellyttää, en tiedä onko se ikä vai historia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa olla sekä että! Ja ainakin näistä längistä saa kivan kehyksen vaikka korutelineeseen tai peiliin, niinkuin joskus oon nähnyt. Historiaakin sain taas palan äidin kautta noista tietää, hän vaan ei ihan tarkkaan enää muistanut mille hevoselle ne oli tehty. Ehkä Toukolle, jolloin tuo ikäarvio pitäisi paikkansa.

      Poista
  3. Pienet virheet kuuluvat ehdottomasti vanhoihin tavaroihin, niistähän se käyttö ja käsityö näkyy. Längillä on oma historiansa ja sillä on aina merkitystä, kun näet länget seinällä - oli ne sitten mitenpäin tahansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, samaa mieltä. Luulenpa, että noi viat oli sitä paitsi ihan alkuperäisiä, eli puussa jo olleita 'virheitä', oksakohtia sun muuta. Varmasti kun katson länkiä seinällä, muistan aina äidin kotitilan, jossa vietin usein lapsuuden kesiä tätini seurassa. Asuimmepa siellä yhden kesän, rippivuotenani, perheeni (siis isä, äiti, veljet) kanssa, ennenkuin mutimme tähän taloon, jonka sittemmin ostimme vanhemmiltamme. Riittää kun länget on mulle 'oikeinpäin'. ;)

      Poista
  4. Täällähän on tutun näköistä ;). Ensin katsoin nopeasti, että meidän längethän ne siinä ovat, mutta ovathan nuo vähän erinäköiset. Mä kanssa tykkään, kun meidän längeissä on virheitä. Isän hevonen kun on niihin potkaissut :)

    Mun mielestäni länget näyttävät paremmilta noin päin kuin sä halusit, vaikka olisivatkin kuinka "väärinpäin".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, eikös vaan ;) Juu, arvaa vaan kuka ihastui sun korutelineesees? Ilman muuta virheet saa olla, niistähän näkyy eletty elämä! Jaa että polle potkaissut, taisi olla vikuri heppa ;) Onneks osu länkiin, eikä kehenkään ihmiseen.

      Kyllä ne on oikeinpäin siten kun itse haluaa niiden olevan, eikös vaan :)

      On muuten pitänyt sulle meilata koko kevään, mut oon taas ollu jotenkin saamaton. Yritän parantaa tapani ;)

      Poista
  5. Kyllä tuo sinun valitsema suunta noille on oikea, niin ne kaulassakin hevosella on:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko noin? Hyvä, sittenhän on kaikki hyvin. Itse asiassa nyt kun mainitsit, niin piti ihan googlesta tarkistaa, ja olet oikeassa. Just noinpäin ne pitää olla, kuin olin aikoinani ajatellutkin. Mulla vaan ei ollut tietoa, kun en varsinaisesti hevosihmisiä ole (ihailen kyllä sujuvasti aidan takaa). ;)

      Poista